DSC 0128

Dry Needling

Heeft u spiergerelateerde klachten? Pijnklachten of een bewegingsbeperking? Dry Needling therapie is een techniek waarbij we spieren weer beter kunnen laten functioneren!

Dry needling is een methode om myofasciale triggerpoints te behandelen. Een triggerpoint, ook wel ‘’spierknoop’’ genoemd, is een pijnlijke verharde plek in een spier. Zo'n triggerpoint kan acuut ontstaan zijn na een verkeerde beweging, ongeluk of een blessure opgelopen bij sport. Maar het kan ook optreden na langdurig een verkeerde houding te hebben aangehouden, overbelasting bij werk of sport, na herstel van operatie of als er juist langdurig sprake is van inactiviteit (bijv. bij gipsbehandeling).

Bij Dry Needling therapie wordt er gebruikt gemaakt van een dun naaldje die door de huid en spier direct in de triggerpoint wordt geprikt. Er wordt geen vloeistof in de spier gespoten, daarom wordt het ‘’dry needling’’ genoemd. De behandeling zal ervoor zorgen dat de triggerpoints worden uitgeschakeld en u hier geen pijnklachten meer van ervaart.

Wanneer kiest u voor Dry Needling?

Iedereen heeft wel eens te maken gehad met een pijnlijke plek in een spier. Dit geeft meestal lokale drukpijn, maar kan ook herkenbare pijn op afstand veroorzaken. Naast pijn en uitstralende pijn kan een triggerpoint zich ook uiten in een bewegingsbeperking en/of stijfheid, verminderd kracht en pijn ontwijkend gedrag.

Indicaties voor Dry Needling kunnen zijn:

  • Rug, schouder en nekklachten
  • Pols/arm klachten (carpaal tunnel syndroom, golferselleboog, tenniselleboog)
  • Spanningshoofdpijn
  • Kaak- en kiespijn
  • Uitstralende pijn armen of benen.
  • Achillespeesklachten
  • Knieklachten

Wat kunt u verwachten tijdens en na een behandeling?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks, maar als de triggerpoint aangeprikt wordt, ervaren mensen vaak een elektrisch schokje (twitch genoemd), een kramp of drukkend gevoel. Het is bij iedere patiënt verschillend hoe de pijn wordt ervaren. Na de behandeling kunt u op de plek waar geprikt is, een gevoelige plek ervaren. Het kan een zeurderige pijn of een blauwe plek gevoel geven. Dit kan enkele uren tot maximaal 2 dagen aanhouden. Ervaart u last/klachten van de dry needling behandeling, dan kunt u thuis zorgen voor warmte en rustige rekoefeningen om de pijn te verzachten.

Naast de bovengenoemde reacties kunt u soms al na de eerste behandeling een sterke afname van pijnklachten ervaren. Meestal heeft u wel meerdere behandelingen nodig voor een blijvend positief effect. Naast het volgen van deze behandeling, is het soms aan te raden een aanpassing te doen van bepaalde activiteiten, of ondersteunende oefentherapie zodat u zo snel mogelijk van uw klachten af bent en blijft.

Onze behandelaars

Contact

Het kan zijn dat een huisarts of specialist u heeft door verwezen voor dry needling bij een fysiotherapeut, echter kan u tegenwoordig ook zonder verwijzing direct bij onze fysiotherapeuten een afspraak maken.

Neem gerust contact op.
U kunt uiteraard vrijblijvend binnenlopen bij ons in de praktijk, telefonisch contact opnemen of ons via de mail bereiken. Wij plannen dan zo snel mogelijk een afspraak voor u in