DSC 0219

Handtherapie

Een handtherapeut is een gespecialiseerd fysiotherapeut en richt zich op het behandelen van functiestoornissen en aandoeningen van hand, pols en onderarm.

Binnen onze praktijk is Andre Pat gespecialiseerd in handtherapie. Hij heeft hiervoor de opleiding in februari 2020 afgerond. En daar heeft hij deskundigheid verworven op het gebied van (hand)aandoeningen, anatomie, wondgenezing, ontwikkelingen binnen de handchirurgie, het vervaardigen/aanmeten en eventueel bijstellen van spalken en braces en herkennen van complicaties. Voor beoordeling en behandeling van klachten van de hand en pols/onderarm bent u daarom bij ons in goede handen.

Heeft u bijvoorbeeld pijn in uw pols bij het uitvoeren van werk, appen of bij het huishouden? De hand/pols regio is een kwetsbaar gebied die al snel belemmering kan geven in het dagelijks leven. Het doel van handtherapie is dan ook om zo snel mogelijk terug te kunnen keren naar zelfstandigheid in werk en dagelijkse activiteiten. Omdat het een complex en specifieke therapie vereist is het belangrijk dat u op de juiste manier behandeld wordt. Bij ons kunt u direct zonder verwijzing terecht voor behandeling.

Wanneer kiest u voor handtherapie?

Heeft u specifieke klachten in hand/pols of onderarm klachten dan is de handtherapeut de juiste keuze. Enkele voorbeelden van klachten waarbij een handtherapeut u mee kunt helpen zijn:

  • Bij blessures of letsels aan vinger, hand of pols, bijvoorbeeld als gevolg van een breuk, een afgescheurde pees of een gewricht uit de kom.
  • Bij klachten als gevolg van overbelasting en CANS (RSI) zoals peesontstekingen (bijvoorbeeld M. Quervain), triggerfingers en tennisellebogen, alsmede zenuwbeklemmingen zoals het carpaal tunnel syndroom.
  • Bij gewrichtsontstekingen en gewrichtsslijtage (reuma en arthrose).
  • Bij CPRS 1 (chronisch regionaal pijnsyndroom), voorheen posttraumatische dystrofie.
  • Bij onbegrepen chronische polsklachten.
  • Revalidatie na operatie in de handregio, bijvoorbeeld na een ongeval, bij dupuytren of het carpaal tunnel syndroom.


Werkwijze van de handtherapeut

Zonder operatie (conservatief):

  • Allereerst brengt de handtherapeut uw klachten volledig in kaart d.m.v. een intakegesprek. Hierbij worden allerlei factoren die van invloed kunnen zijn op u klacht besproken.
  • Vervolgens voert de therapeut een specifiek onderzoek uit van de hand/pols en onderarm om een diagnose te stellen.
  • Aan de hand van deze onderzoeksgegevens stelt de therapeut samen met de patiënt een behandelplan op.
  • Vervolgens wordt het behandelplan tussentijds geëvalueerd.
  • Afhankelijk van de aard van de klachten kan de behandeling bestaan uit oefentherapie, rust (door intapen of aanmeten van een pols-of vingerbrace) of tractie.

De handtherapeut vult de behandelingen aan met adviezen en een stuk begeleiding/instructie waardoor u het herstel eventueel kan versnellen.

Na operatie:

In veel gevallen verwijst de behandelend arts u door naar een handtherapeut voor verdere revalidatie/ nabehandeling. Of specifiek voor oefentherapie om eventuele weefselverklevingen, stijfheid of krachtsverlies te voorkomen. Handtherapie kan bijvoorbeeld ingezet worden na een operatie bij botbreuken, pees of zenuwletsel, carpaal tunnel syndroom of ziekte van Dupuytren.

Onze behandelaars

Contact

Het kan zijn dat een huisarts of specialist u specifiek door heeft verwezen naar een handtherapeut, echter kan u tegenwoordig ook zonder verwijzing direct bij een handtherapeut van Top Therapieën een afspraak maken.

Neem gerust contact op.
U kunt uiteraard vrijblijvend binnenlopen bij ons in de praktijk, telefonisch contact opnemen of ons via de mail bereiken. Wij plannen dan zo snel mogelijk een afspraak voor u in.